Vermogensopbouw is geen spel
Onzekerheid over toekomstige inkomsten en uitgaven maakt veel mensen onrustig. Wij merken dat als relaties ons vragen stellen. Vragen als bijvoorbeeld: kan ik mijn woonlasten ook in de toekomt nog betalen? Heb ik wel genoeg geld als ik met pensioen ga? Heeft het zin om te sparen of kan ik beter beleggen?
Aanleggen financiële buffer
Financiële rust krijg je wanneer je een financiële buffer hebt om onverwachte uitgaven te kunnen opvangen. Denk aan de wasmachine die kapot gaat. Of de auto die opeens een reparatie moet hebben. Het is verstandig om een financiële buffer voor dit soort onverwachte uitgaven op te bouwen en in stand te houden. Dit bedrag kun je op een spaarrekening zetten. Maar hoe bouw je een buffer op voor doelen op lange termijn en waar moet je voorzichtig mee zijn?
Beleggen is geen spel
De Autoriteit Financiële Markten(AFM) heeft onlangs gewaarschuwd tegen, wat men noemt ’gamification’ van beleggen. Via leuke sites proberen bedrijven jongeren aan het beleggen te krijgen. Jongeren worden daar gestimuleerd om in een beperkte tijd zo veel mogelijk transacties van aan- en verkoop van effecten te doen. Daarbij ontstaat bij de deelnemers het gevoel dat ze bezig zijn met een spel in plaats van dat ze met echt geld spelen. Ook plaatst de AFM duidelijke waarschuwingen bij het beleggen in digitale munten. Los van allerlei andere punten die aandacht verdienen, zijn de koersbewegingen van deze munten extreem. Op het goede moment kopen en verkopen kan hoge rendementen opleveren. Maar niemand weet wat deze goede momenten zijn. Dat betekent dat op enig moment een groot deel van de inleg verdwenen kan zijn. Beleggen in digitale munten is dan ook geen vorm van vermogensopbouw die zekerheid en rust geeft. Doe dit alleen met geld dat je kunt missen.
Beleggen vraagt advies
Wanneer je op lange termijn zekerheid van vermogensopbouw wilt, kom je uit bij beleggen. Met de huidige lage of soms negatieve rente en de hoge inflatie leidt normaal sparen bij de bank jaar in jaar uit tot een situatie waarin jouw vermogen in euro’s misschien wel hetzelfde blijft, maar wat je ervoor kunt kopen elk jaar minder wordt. Bij beleggen heb je een veel grotere kans dat jouw vermogen qua koopkracht op niveau blijft en zelfs groeit. Waar het bij speculeren gaat om snel in een bepaald fonds te stappen en weer snel uit te stappen wanneer de koers is gestegen, gaat het bij beleggen om keuzen die je voor de lange termijn maakt. Ons kantoor geeft daarover graag advies. Advies waarbij wij bijvoorbeeld letten op de aan- en verkoopkosten, de prestaties van het fonds over een reeks van jaren. Maar ook of het fonds wel belegt in aandelen die passen bij jouw normen voor wat betreft klimaat en mensvriendelijkheid.
Neem contact met ons op
Wil je eens verder met ons praten hoe jij meer rust kunt krijgen door jouw financiën op langere termijn goed te organiseren, dan helpen wij je daar graag bij, neem dan contact met ons op.