Pensioen voor twee
Mannen en vrouwen hebben tijdens een scheiding hun handen vol aan de verdeling van zaken die het dagelijks leven bepalen. Vaak vergeten ze precies datgene wat van cruciaal belang door de toekomst is, namelijk het pensioen.
Ongeveer de helft van de vrouwen denkt dat echtscheiding geen invloed heeft op het pensioen. Maar dat heeft het wel.
De Wet Pensioenverevening bij scheiding (Wet VPS) verdeelt het tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap opgebouwde pensioen, tussen ex-partners. Het werknemerspensioen en het pensioen in eigen beheer van een bv-ondernemer valt onder de Wet VPS. Oudedagsvoorzieningen zoals lijfrenteverzekering valt er niet onder. De wet verdeelt het pensioen automatisch, je moet de pensioenuitvoerder wel binnen twee jaar van de scheiding op de hoogte brengen. Doe je dat niet, behoud je het recht op een deel van het pensioen, de pensioenuitvoerder keert het pensioen dan uit aan je ex-partner. Weigert deze jouw deel door te storten, moet je dit via de rechtbank afdwingen. Is er geen wettelijke regeling, zou het pensioen gewoon van jou blijven. De wet kent een standaardregeling, het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen wordt doormidden gehakt. Van de wettelijke regeling kun je afwijken.
Conversie is wel mogelijk in plaats van verevening. Het pensioendeel van de ex-partner wordt in een eigen pensioen omgezet. De partner die het pensioen opgebouwd heeft, is dit pensioendeel kwijt en kan er niet meer over beslissen. De meeste partners kiezen voor de standaardregeling.
De standaardregeling leidt jaren na echtscheiding nog tot problemen. Hij stelt het pensioen nog enkele jaren uit, ex-partner komt dit niet uit. De ex-partner kan er niets tegen doen. Het recht op pensioen, haar deel, is slechts een voorwaardelijk recht.