Beleggen tijdens het coronavirus

De forse daling op de aandelenmarkten is u waarschijnlijk niet ontgaan. De beurzen reageerden afgelopen week flink op het nieuws rondom het coronavirus, dat zich in rap tempo verspreidde. Maandagochtend openden de beurzen alweer positief, maar we kunnen ons goed voorstellen dat u wat meer toelichting wenst bij deze koersdalingen.

beleggen tijdens het coronavirus - van vaalen advies

Website van het RIVM

Op de website van het RIVM is veel informatie te vinden over dit nieuwe virus. Als u zich zorgen maakt over uw eigen gezondheid of die van anderen, dan kunt u daar terecht. Hoewel de officiële cijfers over het coronavirus volgens het RIVM niet heel verontrustend zijn, is nog niet helemaal bekend hoe dit virus in elkaar steekt en hoe gevaarlijk het is.

Wel is bekend dat het virus zich snel verspreidt en het openbare leven op verschillende plekken in de wereld stil legt. Dat mensen niet meer reizen, winkelen en naar hun werk gaan kan weer leiden tot slechtere resultaten voor bedrijven. Hoe langer dit duurt, hoe groter de impact. Dit is dan ook de voornaamste reden van de sterke koersdalingen van afgelopen week. Het nieuwe coronavirus is een typisch voorbeeld van de onvoorspelbaarheid van de aandelenmarkt. Het is namelijk een risico van buitenaf waarvan de impact niet vooraf in te schatten is.

Wereldwijde economie

De wereldwijde economie heeft zich in het verleden meermaals uit diepe dalen omhoog gewerkt. Bijvoorbeeld van de kredietcrisis, maar ook van de SARS- of Ebola-uitbraken zijn de aandelenmarkten ruim hersteld. Kijk maar eens naar de tabel hieronder, waarin het rendement op de Amerikaanse S&P500 Index getoond wordt in de maand waarin de World Health Organisation een wereldwijd gezondheidscrisis uitriep en de maanden daarvoor en daarna.

Maand vóór gezondheidscrisis Maand van uitroepen gezondheidscrisis Maand na uitroepen gezondheidscrisis
SARS (03-2003) -6,4% +1,3% +5,3%
Mexicaanse griep (04-2009) -5,7% +12,3% +6,7%
Ebola (08-2014) +1,5% -0,4% +1,8%
Zika (02-2016) -6,4% -0,6% +6,4%

 

Rendement op de S&P500 index inclusief dividend per maand. Bron: Shiller.

Risico’s beleggen

Risico’s horen bij beleggen. Er zijn tal van factoren die de koersen van bedrijven beïnvloeden. Denk maar aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën, bevolkingsgroei, maar ook gezondheidsrisico’s hebben dus impact op de toekomstverwachtingen van bedrijven.

Het is, ook zoals in de tabel te zien in tijden van stress, lastig te voorspellen hoe aandelen zich ontwikkelen, maar in de geschiedenis volgde herstel ook na de diepste dalen. Hoe lang het duurt voordat herstel komt en hoe snel dat herstel vervolgens plaatsvindt, is niet vooraf in te schatten. Vandaar dat beleggen ook is voor de lange termijn, zodat u de tijd heeft om te herstellen van minder goede periodes op de beurs. Want die zijn er altijd.

Dalingen zoals die de afgelopen week plaatsvonden zijn inherent aan beleggen. Dat geldt net zo goed voor het herstel dat na die dalingen doorgaans plaatsvindt. Niemand kan voorspellen wanneer de beurzen zich herstellen en hoe lang dat duurt, maar feit is dat dat herstel er in het verleden altijd kwam. Heeft u slapeloze nachten wanneer de waarde van uw vermogen daalt? Houd dan het bovenstaande in uw achterhoofd. Net zoals stijgingen horen deze dalingen er nu eenmaal bij. Op de lange termijn blijkt beleggen een stuk verstandiger dan, bijvoorbeeld, sparen. Uw rust bewaren en vasthouden aan een bij u passend plan zijn de grootste uitdagingen tijdens stress op de beurs. Vorig jaar stegen de koersen hard, deze maand dalen ze weer hard. Dat hoort bij beleggen. Paniek is een slechte raadgever. Hou dus uw hoofd koel en besef dat u belegt voor de lange termijn. Hou u aan uw plan! Tussentijdse stijgingen en dalingen horen er gewoon bij.

Twijfelt u nog steeds over uw beleggingsplan?

Dan kan het raadzaam zijn om hierover met een adviseur in gesprek te gaan. Heeft u nog geen adviseur, maar wilt u wel graag in gesprek gaan? Neem dan contact op.

Telefoon icoon0493 - 440 442
Kalender icoonAfspraak maken